2023 Loạn Kiêu Binh- Thể chế chính trị sinh ra và hậu quả của nó

Rate this post

hua

Po shikoni: Rebelimi – Lindja e institucioneve politike dhe pasojat e saj

Letërsi e avancuar

Në fund të shekullit të 18-të, në Thang Long, forcat e tre krahinave shkaktuan një trazirë të madhe, e njohur në popull si “ushtria gjeniale”. Xiaoping ishte produkt i sistemit politik feudal të korruptuar dhe autokratik dhe luajti një rol të rëndësishëm në promovimin e rënies së tij.

Ushtri heroike

Në 1527, Mac Dang Dung uzurpoi fronin e mbretit Le dhe themeloi vendin e Mo. Nguyen Tan Thanh Hoa, një gjeneral i dinastisë Li, refuzoi t’i nënshtrohej Mo-së, braktisi atdheun e tij, gjeti Li Weining, nipin e mbretit Li, dhe u ngjit në fron, i quajtur Li Zhuangtong dhe rekrutoi ushtarë për të luftuar me Being a Tifoz i BTS. së bashku. Që atëherë, dy forca feudale hynë në luftë: Dinastia To në Thang Long e quajtur Dinastia Veriore dhe Dinastia Ly në Thanh Hoa e quajtur Dinastia Jugore.

Në 1545, Nguyen Kim u helmua për vdekje nga një gjeneral, dhëndri i tij, një mandarin, mori pushtetin ushtarak dhe vazhdoi të luftojë deri në fitoren përfundimtare.

Shih më shumë: Poemë e mirë për atdheun, poezi e shkurtër me katër fjali për atdheun

Kur Dinastia Qinghua Jugore sulmoi Dinastinë Veriore, ata rekrutuan trupa nga tre provincat Hezhong, Tiehe dhe Jingjia në Tsinghua dhe Ngee An, kështu që u quajt Ushtria Sangong.

Në 1592, dinastitë jugore fituan, pushtuan Thang Long, dinastia Mo u tërhoq në pllajë, ekzistonte për disa breza dhe më pas u zhduk.

Shihni gjithashtu: Analizë e përmbledhur e poemës Nhan nga Nguyen Binh Khiem | Shembull i dokumentit 10

Pas fitores së madhe, Tam Cong u konsiderua një ushtri e mirë ose një ushtar i mirë, i besuar nga Mbreti Ly dhe Mbreti Trinh, i përdorur si truprojë dhe mori shumë favore. Për meritat e tyre, ushtarët e tre pallateve ishin të favorizuar nga mbreti, por lindnin mendjemëdhenj, shpesh ndiqnin vullnetin e tyre dhe shkelnin ligjin pa u ndëshkuar, prandaj njerëzit në atë kohë quheshin ushtarë arrogantë.

Krenaria dhe sistemi politik feudal si dardhë kanë bashkëjetuar për afro dyqind vjet. Gjatë asaj kohe të gjatë, ushtria krenare u shndërrua në një murtajë, duke u shkaktuar shumë telashe dhe dhimbje njerëzve, madje edhe zyrtarëve në oborr. Këtu është një listë e disa ngjarjeve kryesore të shkaktuara nga forcat e krenarisë:

Rasti i parë tronditës ndodhi vitin e ardhshëm (1674), gjatë sundimit të zotit, ushtarët arrogantë vranë zyrtarin lakmitar Ruan Guozheng dhe shkatërruan zyrat. Në librin Kham Viet history, libri (kapitulli bien, vëllimi 33, fq. 36, 37) shkruan:

“Në atë kohë, dijetari kishte merita në lindjen e krenarisë dhe vetëkënaqjes. (Nguyen) Quoc Trinh (tani fshati Nguyen Ang, rrethi Thanh Tri, jashtë Hanoi, është poinsettia, Khoa Ky Hoi), 1659. Fjala Trinh shpesh shqiptohet gabimisht si Trung Kho) dhe (Pham) Cong dhe Tru (komuna Liao Xuyen, ish Duong Hao, provinca Hai Hung, doktor i tregtisë, 1628) për të diskutuar se si të kontrollonte luksin e tij, ushtarët elitë nuk ishin të kënaqur, në atë kohë zyrtarët ishin të gjithë zyrtarë të rangut të lartë. Kriminelët u shpifën dhe u ulën në detyrë, kështu që ata ishin Të pakënaqur, të dy shfrytëzuan pakënaqësinë e ushtarëve, shtuan provokimet, i provokuan, bërtitën me zë të lartë, do të vrisnin Nguyen Quoc Trinh dhe më pas hynë në shtëpinë e mandarinës së duhur. duke ikur për t’i shpëtuar fatkeqësisë, mos guxoni të shtrembëroni, dërgoni zyrtarë në shmangni, jepni para, ndaloni.”së pari.

Në vitin e Gjelit të Ri (1741), ai u urdhërua të shkonte për të vizituar, për shkak të krenarisë, ushtarët erdhën për të shkatërruar shtëpinë, duke komplotuar për të vrarë mandarinin e korruptuar Nguyen Quy Kinh. Arsyeja është sepse Ruan Guijing sheh se gjykata favorizon krenarët, dhe krenarët mund të bëjnë këtë dhe atë. Ai u përpoq të përgënjeshtrojë pretendimet e tyre. Kështu ushtarët arrogantë e urrejnë dhe mblidhen për të shkatërruar shtëpinë e tij.

Tham Khảo Thêm:  3 cách tự tạo hạnh phúc cho chính mình

Por arroganca është bërë një problem kombëtar, duke përhapur frikë në të gjitha klasat e njerëzve, për të mos përmendur që nga tetori 1782, ushtria arrogante rrëzoi dhe hipi në fron Trinh Khai deri në muajin e gjashtë hënor. 1786), kur Nguyen Hue dërgoi ushtrinë e tij në Bac Ha për falimentoj.

Në atë kohë, Lord Trinh Sam (1739-1782) lindi dy djem, Trinh Khai dhe Trinh Han. Trinh deklaron se ajo është djali i konkubinës Dang Thi Hue. Zheng Shen, një mbështetës i Deng Shihuit, hoqi fronin e Zheng Kait dhe e zëvendësoi atë me Zheng Shi. Pas vdekjes së Trinh Sam, princi i ri i kurorës Dinh Bao së bashku me disa mandarina dhe Dang Thi Hue mbështetën ngjitjen e mbretit të ri në fron, për pakënaqësinë e madhe të ushtarëve të Trinh Sam sepse ata kishin mbështetur Trinh Khai për një kohë të gjatë. Djali i madh. Kështu ata organizuan një grusht shteti, “Historia e Liguidës” regjistroi: “…kur vdiq mbreti (dmth virgjëresha-nv), unë u transferova në fron, ushtarët e të dy vendeve ishin të zhytur në aftësitë e tyre. Psherëtima e zemëruar Ditën dhe orën kur zyrtarët dhe ushtarët e pallatit ranë dakord të ngjiteshin në mal për të komplotuar për të përmbysur…”2. Më vonë, ushtarët e Sangong hynë në pallat, vranë Ding Bao në rrethin Vinh, rrëzuan Zheng Qian dhe vendosën Zheng Kai në fron. Pas atij incidenti, mandarinat dhe ushtarët e tre qeverive u bënë edhe më arrogantë, autoritarë dhe të korruptuar. Ata e detyruan Zotin të jepte shumë shpërblime të tilla si lejimi i lirisë për të mbledhur taksat e tregut, taksat e anijeve, pellgjet e kontratës në zonën Thang Long…

Shihni më shumë: 7 kuptimet e djegies më të fundit të tempullit Ngo Tu Van

Jo vetëm që shfuqizuan mbretin Trinh, por ushtarët e Tang Kongut gjithashtu mbrojtën shfuqizimin e mbretit Ly. Në atë kohë, mbreti Ly Tien Dong zgjodhi një djalë të pashëm dhe të pashëm, Princin Ly Vi Vi, për të qenë princ i kurorës dhe më pas kaloi fronin. Por për shkak të konfliktit midis Duy Vy dhe Princit Trinh Sam të pallatit të Princit të Kurorës, kur Trinh Sam u ngjit në fron në vend të babait të tij, ai përdori fuqinë e tij për të detyruar Princin Duy Vy për vdekje. Më vonë, princi e quajti djalin e Wei Wei, xhaxhain e Wei Wei, si princ dhe komplotoi të vriste fëmijët e Wei Wei dhe t’i fuste në burg. Pasi virgjëresha ndërroi jetë, nënës së virgjëreshës i pëlqente të talleshin për lajkat e saj dhe komplotuan të vrisnin fëmijën e Duy Vy.

Rastësisht, ushtria Tang Cong mësoi për komplotin, donte të bënte merita me mbretin, erdhi për të detyruar mbretin e virgjër të shfuqizonte Le Duy Cau, për të vendosur Le Duy Khiem si Princin e Kurorës, djalin e madh. Le Duy Vy u ngjit në fron. vdes. Zoti mund të bëjë çfarë të dojë.

Duke përdorur meritën për të mbështetur mbretin dhe princin në fron, ushtarët e Tangong e konsideruan vërtet botën si asgjë dhe vepruan në mënyrë të vrazhdë në folklor. Përballë kësaj situate, disa njerëz që donin të konsolidonin pushtetin dhe pozitën e monarkisë si Quach Cu Duong Giang, Nguyen Thanh dhe të tjerë komplotuan për të vrarë dhe ndarë ushtarët e tre distrikteve për të dobësuar pushtetin e tyre. Kur ushtarët e Tre instituteve mësuan për komplotin, shkuan në pallat dhe e detyruan Zheng Kai-n t’ua dorëzonte për gjykim personin prapa skenës. Ruan Khan e zuri paniku dhe vrapoi lart në mal dhe ushtarët nga Sangong erdhën për të shkatërruar rezidencën e tij. Për shkak se ai ishte xhaxhai i Zotit, Trinh Khai duhej t’i kërkonte ushtrisë t’i falte mëkatet e tij, kështu që ai pranoi të sillte heronjtë e letërsisë dhe arteve marciale për t’u ekzekutuar prej tyre.

Tham Khảo Thêm:  Tiếp và làm việc với Đoàn công tác Trường Đại học Champasack

Nguyen Khan u arratis në male për t’u mbështetur te vëllai i tij, Nguyen Dieu, i cili punonte si guvernator ushtarak. Duke dëgjuar komplotin e vëllait të tij, Nguyen Khan dërgoi letra sekrete në provinca, duke u bërë thirrje gjeneralëve të sillnin ushtarët vendas në Kinh për të eliminuar djalin arrogant, dhe në të njëjtën kohë fshehurazi t’i linin njerëzit të mirëpritnin mbretin për të shpëtuar. problem. fronin. Shumë kohë përpara se të shpërthente lufta. Kur tre zyrtarët dhe ushtarët mësuan për komplotin, ata e morën menjëherë peng zotin. Gjeneralët kudo duhej të tërhiqeshin.

Në 1786, ushtria Tay Son e udhëhequr nga Nguyen Hue përparoi nga Thun Hoa në Thang Long. Trinh Quan dërgoi ushtrinë Tang për të luftuar, por duke dëgjuar prestigjin e ushtrisë Tay Son, ai ishte shumë i shqetësuar, duke shfrytëzuar justifikimin për të qëndruar në kryeqytet për të pritur rrogën. Kur ushtria Tay Son hyri në Thang Long, Sangong u shpërbë plotësisht, disa u vranë nga ushtarët e Tay Son ose njerëz të zemëruar, shumica prej tyre ikën në vendlindjen e tyre. Në atë kohë, roli i ushtrisë krenare dhe pasuria e mbretit u fshi nga ushtria Tay Son.

Shihni më shumë : Rregullat e kapitalizimit në Vietnamisht? Rastet kur kërkohet shkronja e madhe në tekst?

Viktimat e arrogancës – Pasojat politike të feudalizmit brenda feudalizmit

Phu Tam Phu u formua gjatë luftës midis dy forcave feudale të Veriut dhe Jugut. Kjo ishte një forcë e rëndësishme që bëri fitoren e Dinastisë Jugore. Ata dhanë kontribute të mëdha për dinastinë jugore dhe rivendosën fronin e Le, kështu që u shpërblyen shumë. Por me kalimin e kohës, ato gradualisht u bënë një lloj krenarie, duke trazuar jetën politike dhe shoqërore jashtë, duke dëmtuar njerëzit e mirë që zgjasin qindra vjet. Çfarë e shkaktoi korrupsionin e pushtetit, të mbretit të dardhës dhe të kthetrave të perëndive, që konsideroheshin elitë?

Duke marrë parasysh shoqërinë e Tokios nga gjysma e dytë e shekullit të shtatëmbëdhjetë deri në gjysmën e dytë të shekullit të tetëmbëdhjetë, mund të shihet se faktorë të rëndësishëm çuan në rënien e pushtetit të tre dinastive.

Shihni gjithashtu: SO2 Br2 H2O → H2SO4 HBr

Madhëria juaj, çfarë jeni, ata janë bujarë, shtypës dhe duke shfrytëzuar njerëzit, duke shkatërruar magjinë e vendit. Pas rilindjes së dinastisë Ly, pushteti ishte në duart e mbretit, ai monopolizoi pushtetin, duke e kthyer mbretin Ly në një kukull. Mbreti nuk ka fuqi të vërtetë, pozicioni i tij është vetëm simbolik, kështu që ai mund të bredhë nëpër pallatin e ndaluar gjatë gjithë vitit, duke u argëtuar me konkubinat e tij të bukura. Monarku në pushtet në oborr është arbitrar, nuk e konsideron mbretin asgjë, nëse mbreti është i padisiplinuar, nuk i bindet mbretit, ai do të shfuqizohet, kombi thyhet, brenda dhe jashtë, njerëzit shfrytëzohen shumë për të shijuar Kënaquni me luksin dhe kënaqësinë: “Taksat e rënda dhe fatkeqësitë e shpeshta natyrore që kërcënojnë jetën e njerëzve janë taksat e vendeve feudale”.3. Shumë zuzar të famshëm, si Trinh Giang e rrëzuan nga froni mbretin Le (durian) dhe i vranë, detyruan shumë mandarina të guxonin të shprehnin mendime të kundërta kundër mendimit të monarkut. ose Lord Trinh Sam vrau Mbretin Le Princin e Kurorës Le Duy Vy …. Nëpërmjet persekutimit të mbretit dhe vrasjes së ministrave, familja monarkike u mbështet në fuqinë e tre pallateve për të mbështetur interesa të ndryshme dhe u bë më arrogante dhe autoritare.

Lakmia për pushtet Të lashtët thonë: Padrejtësia të çon në kaos. Nëse personi përgjegjës për drejtimin e vendit është një zot pa personalitet, kështu duhet të bëjnë edhe vartësit e tij. Në oborrin perandorak, mandarinat dhe fraksionet konkurruan për statusin dhe të drejtat. Mandarinat vendase në të gjitha nivelet garojnë për të nxjerrë pasurinë e njerëzve.

Tham Khảo Thêm:  Bật mí cách chơi lô đầu câm, đít câm chính xác %

Ky sistem politik i korruptuar ka ndikuar negativisht, ka korruptuar moralin, ka degraduar shoqërinë. Në një sistem të tillë politik, dëmtohet rëndë edhe sistemi arsimor, gjë që inkurajon gjenerimin e intelektualëve të korruptuar. Pak intelektualë konfucianë janë aq të ndjeshëm dhe të afërt me popullin sa studiuesi i famshëm Nguyen Quy Phi (1723-1804).4Shumica e tyre janë reparte nderi, shumica janë reparte adhurimi dhe lajkash. E drejta për famë dhe pasuri. Për më tepër, grupi i “trekahëve” 5janë të gjithë injorantë që vrapojnë pas diplomave akademike, të shqetësuar se të qenit zyrtar do të ketë mundësi të grabisë dhe të ngacmojë njerëz të mirë. e bëjnë shoqërinë më keq. E ndyrë dhe më e rrëmujshme.

Natyrisht, në mesin e zyrtarëve të tillë të këqij, ka vetëm një qëllim “grabitja”, dhe pakkush kujdeset për abuzimin e arrogantit dhe merr masa për ta parandaluar atë. parandaloi dhe iu desh të paguante një çmim të rëndë përsa i përket jetës dhe pronës si rasti i Nguyen Quoc Trinh, Pham Cong Cong, Nguyen Quy Canh…

Frikacakë dhe frikacakë. Shekuj më parë, pas përfundimit të luftës, gjykata shpesh zbatoi politikën e “shpërbërjes së ushtrisë”, ndarjes së ushtrisë në disa ekipe dhe rotacionit të një ushtrie të përhershme çdo vit për të mbrojtur kryeqytetin. Prodhimi bujqësor. Në këtë mënyrë ushtria jo vetëm mbrojti kryeqytetin, por siguroi edhe fuqinë punëtore prodhuese vendase.

Kështu, pas luftës, Zoti i la ushtarët e Sangong-ut të ktheheshin në bujqësi sipas politikës së mbretit të vjetër, por Zoti mendoi se ushtarët e Sangong ishin “kthetra”, kështu që ai mendoi për këtë. Ata u mbajtën në kryeqytet në mbrojtje të mbretit dhe u dhanë shumë privilegje dhe privilegje. Brez pas brezi ushtarësh nga të tre qeveritë vazhduan të rekrutoheshin në tokën e Qingyi. Ushtarët në kohë paqeje, të favorizuar nga mbreti, janë në gjendje “boshe” dhe pandershmërie. Pas makinës dekadente politike feudale në atë kohë, gradualisht u vetëtëhuajsua. Ata janë arrogantë, dominues, ngacmojnë njerëzit e mirë, janë mësuar vetëm të shijojnë dhe luajnë shthurje, por janë të paqëndrueshëm, të patrajnuar, mendërisht të dobët, nuk kanë vullnet për të luftuar, kështu që shpërbëhen shpejt.anëtar i Tay Son Quan.

Arroganca është produkt i regjimit feudal Le Trinh. Elita e korruptuar dha një kontribut të rëndësishëm në rënien e feudalizmit të korruptuar. Është rezultat i shkakut dhe pasojës. Krenaria është shenja e fundit të tiranisë feudale.

Shënim:

  1. Historia Kombëtare e Dinastisë Nguyen, Kham Dinh Viet Historia e seksioneve totale, Shtëpia Botuese e Arsimit, 1998.
  2. Historical Bui Duong, Ligji i Tokës, Shtëpia Botuese KHXH, 1987.
  3. Shumë autorë, Historia e Vietnamit (1427-1858), Shtëpia Botuese Edukimi, 1976, fq. 100.
  4. Nguyen Phi, nga Ha Tinh, ndaloi haraçin e temjanit, punoi si mandarinë për një kohë, urrente feudalizmin në rënie, kështu që u tërhoq në izolim. Më pas, me ftesë të Tay Son Vuong Quang Trung, ai mbajti postin e drejtorit të Akademisë së Përgjithshme (agjencia përgjegjëse për arsimin).
  5. Në kohët feudale, kandidatët duhej të kalonin testet lokale të aftësive të quajtura provime. Vetëm letrat e kualifikuara mund të hyjnë në Fakultetin Xiangshi dhe të marrin diploma Xiangcong (Bachelor) dhe studentë (Bachelor).
  6. Në shekullin e 18-të, kur buxheti i shtetit u shterua, zotërinjtë lejuan që ata që paguanin tre dollarë të përjashtoheshin nga provimi, kështu që oportunistët injorantë shpenzonin para për të marrë provimin dhe vazhdonin të korruptonin burokratët.për të marrë një diplomë. Prandaj, populli me shaka i quan “tre mandarina”.

Hy vọng răng bài viết 2023 Loạn Kiêu Binh- Thể chế chính trị sinh ra và hậu quả của nó của Chaolong TV kênh trực tiếp bóng đá miễn phí tốc độ cao tốt nhất hiện nay có thể giúp ích cho bạn. Chúc bạn một ngày vui vẻ !

Related Posts

Bảo vệ, giữ gìn sự trong sáng tiếng Việt nhìn từ góc độ pháp lý …

Trong đường lối lãnh đạo đất nước, Đảng ta luôn coi trọng ngôn ngữ, gắn ngôn ngữ với lợi ích của quốc gia, quyền lợi dân tộc,…

Thông tư 10/2023/TT-BNV hướng dẫn thực hiện…

Toàn văn Thông tư 10/2023/TT-BNV ngày 26/6/2023 của Bộ Nội vụ hướng dẫn thực hiện mức lương cơ sở đối với các đối tượng hưởng lương, phụ…

7 quy tắc trong gia đình cha mẹ nên áp dụng để nuôi dạy con- KỸ NĂNG CẦN BIẾT

Đặt ra những quy tắc rõ ràng trong gia đình không chỉ cho phép trẻ lớn lên trong một môi trường lành mạnh mà còn giúp trẻ…

Từ 1/7, lương giáo viên tăng hơn 20%, bậc cao nhất 12 triệu đồng – KỸ NĂNG CẦN BIẾT

Sau khi tăng lương cơ sở, giáo viên tiểu học, trung học cơ sở, trung học phổ thông hạng 8 có hệ số lương cao nhất là…

Trường phái ngoại giao ‘phù hợp …

Trường phái “ngoại giao tre trúc” của Việt Nam phù hợp với mọi thời đại – đây là ý kiến ​​của phóng viên lão thành Khamvisan Keosouphan…

DẪN CHƯƠNG TRÌNH HỘI THI HÙNG BIỆN CẤP TRƯỜNG

Chờ đợi là một nghệ thuật. Mỗi chương trình sẽ có những đặc điểm và sắc thái riêng. Và đôi khi nó khiến chúng ta bối rối…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *